Podczas wykładu uczestnicy mogli dowiedzieć się jakich potraw należy unikać, by zdrowiej żyć i jak dieta, ruch może wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie. Co się stanie z naszym organizmem, jeśli nie będziemy jeść zdrowo?  Rozmawiano też o tym, że nadmierna konsumpcja produktów zawierających rafinowany cukier to jedno z największych zagrożeń dla zdrowia. Cukier niszczy ściany naczyń krwionośnych, zwiększa w nich ryzyko zmian zapalnych i miażdżycowych.

     „Zbilansowana dieta, na którą składa się pięć posiłków spożywanych co 3–4 godziny, aktywność fizyczna i minimum 8 godzin snu to gwarancja dobrego samopoczucia i aktywności psychoruchowej w ciągu dnia. Nieodłącznym elementem każdej diety jest oczywiście woda, którą w odróżnieniu od słodkich napojów,  można pić bez ograniczeń” - mówiła o tym specjalistka w terapii nadwagi, otyłości oraz chorób dietozależnych (cukrzyca, insulinooporność, choroby tarczycy i wiele innych).

     Uczestnicy spotkania dowiedzieli się także, że dieta nie ma być tylko chwilową zmianą, lecz początkiem nowego sposobu odżywiania, co zapewnia osiągnięcie wymarzonego celu poprzez smaczne posiłki bez uczucia głodu.
Każda z uczestniczek mogła wykonać szczegółową analizę masy i składu ciała, otrzymać fachową poradę oraz przygotować smaczną zdrową sałatkę.

     Spotkanie dla dorosłych mieszkańców gminy Jasło odbyło się 3 marca 2020 r.w GBP w Jaśle z/s w Szebniach.

 



 

GBP w Jaśle z/s w Szebniach