Polskie jabłka są jedne z najsmaczniejszych i dlatego warto je wykorzystywać w wielu potrawach w kuchni. Jedną z podstawowych jest tradycyjny jabłecznik, nazywany także przez niektórych szarlotką.
Polskie jabłka są jedne z najsmaczniejszych i dlatego warto je wykorzystywać w wielu potrawach w kuchni. Jedną z podstawowych jest tradycyjny jabłecznik, nazywany także przez niektórych szarlotką.
Historia szarlotki jest dość tajemnicza i splątana, dlatego większość źródeł internetowych mówi, że jest dziełem legendarnego szefa kuchni i cukiernika - Marie-Antoine Carême, który stworzył ją dla cara Aleksandra I, a nazwał „charlotterusse” na cześć jego szwagierki - księżnej Charlotty Pruskiej.
Na cześć tego wyśmienitego owocu dnia 07.09. 2019 r. w sali domu ludowego w Szebniach odbył się konkurs na najsmaczniejszy jabłecznik - Pogórzańskie smaki z jabłecznikiem babci, matki, córki- Staropolskie tradycje ludowe w gminie Jasło. Do konkursu zgłosiło się 7 Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Jasło tj. KGW Bierówka, Warzyce, Osobnica, Szebnie, Żółków, Niepla i Brzyście.
Komisja konkursowa w składzie: Krystyna Stasik – przewodnicząca komisji, Maria Kozłecka, Katarzyna Trutyi Emilia Popkowska jednogłośnie przyznały:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Niepli
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Brzyściu
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Szebniach
Nagrodą za trzy pierwsze miejsca był termos izolacyjny do przewozu gotowych potraw.
Za udział w konkursie: KGW w Warzycach otrzymały - warnik, KGW w Bierówce - kociołek, KGW w Osobnicy – warnik i KGW w Żółkowie – warnik.
Organizatorem konkursu było Koło Gospodyń Wiejskich w Szebniach, Stowarzyszenie Rozwoju Kultury Ludowej Ziemi Jasielskiej w Trzcinicy oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Jaśle z/s w Szebniach.
Wszystkim serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie.
GBP, KGW w Szebniach